Scaled Agile Framework - Alles over SAFe

Het Scaled Agile Framework (SAFe) is de kans om ook met een grote organisatie serieuze stappen te zetten om Agile te werken.

Wat is SAFe?

Download Whitepaper

Vul het formulier hieronder in om onze whitepaper te downloaden.


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ruimte voor ondernemerschap

Durf bij de werknemers

Commitment bij alle betrokkenen

demo

SAFe - Alles over SAFe?

Agile werken: dat staat voor wendbaarheid, snel inspelen op veranderingen, vlot reageren op feedback en wijzigingen in de requirements. Ideaal voor kleine teams die in een kort tijdsbestek effectief willen zijn en een werkend product willen realiseren. Agile werken is de toekomst: hoe wendbaarder, hoe beter.

Op teamniveau zijn de principes van Agile uitstekend toe te passen. Maar hoe zit dat op bedrijfsniveau? Is Agile ook in te zetten om een grote organisatie als geheel wendbaarder te maken? Is dat niet met elkaar in tegenspraak? Het Scaled Agile Framework (SAFe) is de kans om ook met een grote organisatie serieuze stappen te zetten om Agile te werken.

Download de whitepaper!

Voordelen & Effecten

Een grote organisatie als geheel agile maken is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. En de uitkomst is minder agile dan op teamniveau. Logisch. Het grote voordeel is de schaalgrootte waarop het Agile principe kan worden ingezet.

Hoe werkt het dan? De basisprincipes van zelfsturende en multidisciplinaire teams blijven intact. We blijven ver weg van de aloude piramide, maar moeten de verschillende teams wel laten samenwerken. Grote softwarepakketten ontwikkelen met een enkel team is een illusie, door ze te laten samenwerken is dat wel haalbaar. Een beetje afstappen van het ideale Agile concept, zonder die principes volledig los te laten, geeft ons de mogelijkheid. Dat is SAFe.

Agile snappen is stap één. Agile toepassen stap twee. Agile opschalen naar organisatieniveau is meer dan een derde stap: het is een sprong.

U moet weten welke rollen, welke teams, welke planningsactiviteiten nodig zijn om Agile op te schalen. Wat is het belang van Lean en productmanagement? De focus ligt op de eenvoud bij de implementatie, niet op het vereenvoudigen van het framework zelf. Alleen dan kan de organisatie de ommezwaai maken – SAFe moet zich door het bedrijf verspreiden als een olievlek. Dat gaat – dat kan niet anders – gepaard met mislukkingen en successen, met vallen en opstaan.

Maar lukt het, dan zet de organisatie een stevige stap in de toekomst. Dat vraagt wel om wil bij alle betrokkenen, om een groep pioniers die willen én kunnen en mogen.

Maar lukt het, dan zet de organisatie een stevige stap in de toekomst. Dat vraagt wel om wil bij alle betrokkenen, om een groep pioniers die willen én kunnen en mogen.

Wilt u meer weten over SAFe?